top of page

Clica aquí per accedir al PLEC

Són moltes les bones pràctiques que s’estan duent a terme des de l’escola per assegurar les competències lectores i la passió per llegir, per informar-se i per aprendre. Com crear un ambient lector a l’escola? pretén recolzar la tasca de mestres i professorat aportant una nova reflexió sobre les oportunitats de treballar la lectura que ens ofereixen els llibres de coneixements, les pantalles dels dispositius electrònics i els còmics i àlbums il·lustrats.

Com crear un ambient lector a l'escola?

Són diversos els estudis que

estableixen que viure en un

entorn lector i conviure amb el

llibre fa lectors més intensius i

més eficaços.

Desitgem que aquest llibret us sigui d’utilitat per continuar avançant en la imprescindible tasca d’oferir oportunitats lectores als nens i nenes que assegurin l’aprendre a llegir, el llegir per aprendre i el gust per la lectura. Bona lectura!

Clica per descarregar el dossier

ACCÉS RESTRINGIT A LA COMUNITAT EDUCATIVA FEDAC VIC PARE COLL I CONVIDATS

Espai restringit amb material del centre (proves d'avaluació de comprensió i velocitat lectora, diagnòstics, etc). Per accedir cal inscriure's o bé ser convidat.

La lectura en veu alta

Molts estudis han demostrat la importància que té el fet de llegir en veu alta. Explicar o llegir una història és una activitat que ajuda a millorar la relació entre pares i fills, entre alumnat i professorat, estimula el plaer d’escoltar, d’imaginar i crear, desenvolupa el gust per aprendre, alhora que esdevé la base per poder establir una relació constant entre el món que envolta el nen i el seu propi món interior que haurà d’anar creixent al llarg de la seva vida.

 

La lectura en veu alta és necessària:

 

• Perquè les ganes de llegir es poden encomanar escoltant com una altra persona llegeix.

• Perquè la lectura en veu alta és un instrument pedagògic amb molts i rics potencials educatius, tant en l’educació primària com en l’educació secundària.

• Perquè creant espais de lectura col·lectiva fomentem també l’afany de superació i autoexigència dels nois i les noies, i també el respecte pels companys i el treball en equip.

• El desenvolupament del coneixement i de les habilitats sobre llenguatge oral i escrit està en relació amb les oportunitats de participar en experiències de lectura en veu alta.

• Des del punt de vista teòric no hi ha dubte de la importància de la lectura en veu alta, en particular de la lectura dialògica (que és en forma de diàleg): els adults augmenten les seves preguntes i reclamen més quantitat de respostes dels nens que la simple oralització del text.

• Els mestres han de capitalitzar totes les oportunitats disponibles per implicar els infants en situacions  funcionals de llenguatge oral i escrit.

• Potenciar les oportunitats d’interactuar amb material escrit.

• Ofereix oportunitat d’escoltar, parlar, demanar torn de paraula i fer aportacions.

• Fomenta el treball complementari (i no successiu ni alternatiu) del procés de comprensió de la naturalesa del sistema de l’escriptura –reconeixement de paraules i consciència fonològica de segmentar les paraules en síl·labes i fonemes-, al temps que facilita la participació en activitats lletrades.

• Permet el contacte amb diferents tipus d’unitats: paraules, frase i text.

Clica per descarregar:

RECOMANACIONS PER A LA LECTURA EN VEU ALTA

Clica per descarregar:

TEXTOS RECOMANATS PER A LA LECTURA EN VEU ALTA

Lectura autònoma i

lectura individual i silenciosa

Els nois i noies tenen

moltes més ofertes d’oci i culturals i,

per tant,la lectura només es manté

en aquells que

n’havien desenvolupat

un hàbit prou sòlid.

La lectura autònoma, seguida, silenciosa,de gratificació

immediata

i d’elecció lliure és

imprescindible per desenvolupar

la competència i l’hàbit lector.

Clica per descarregar:

LECTURA AUTÒNOMA I LECTURA INDIVDUAL SILENCIOSA

La lectura autònoma, seguida, silenciosa, de gratificació immediata i d’elecció lliure és imprescindible per al desenvolupament de les competències lectores.

 

Ho és perquè el propi text ensenyi a llegir (...). Ho és perquè els alumnes formin la seva autoimatge com a lectors aprenent a avaluar anticipadament els llibres, creant expectatives, arriscant-se a seleccionar, acostumant-se a abandonar un llibre que defrauda i a emportar-se en préstec aquell que els resulta atractiu. Si l’escola no assegura un temps mínim de pràctica de totes aquestes funcions, qui ho farà?

 

No s’hauria de confondre la lectura autònoma dels alumnes amb la lectura individual silenciosa d’un mateix text, ja que les dues activitats, tot i que importants i imprescindibles, tenen diferents característiques i finalitats.

 

Descarrega el document per a obtenir més informació.

bottom of page